Saturday, February 28, 2009

Pengalaman suka dan duka semasa praktikum…

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه


1) Nie pengalaman yang paling malu dalam hidup rasenyer… mana tak nyer tudung anna bole tercabut plak kat sekolah… masa tue angin sangat lah kencang… sungguh memalukan saat nie… hanya Tuhan saje yg tau… huhuhu
2) Ader student anna (laki), bole plak panggil sayang kat anna… sungguh malu dan geram pun ader… huhuhu… bkn anna sorang je kena, matun pun kena… huahua… yg tak tahan nye cikgu yang tudung labuh jer yg dia panggil gitu… fana n miza tak kene plak… nak tau, ape anna ckp kat student anna? Hihihi… “Jadi engineer dlu baru bole panggil cikgu sayang”… huhuhu… macam2 gelagat bdk2 nie…
3) Yang best time ngajar, anna suke bercerita ke, bg motivasi ke, ape2 pn laaa pas ngajar, tak nak kasi diaorg bosan blaja maths… “ACTUALLY MATHEMATICS IS FUN”
4) MEREMPIT!!! Huhuhu… merempit pun tak merempit laaa… anna bawa scooter mai melaka… minah scooter… hahaha… erm, ader satu arini, p JJ ngan matun… on de way balik, ader plak bdk laki mcm lebih kurang sebaya ngan kita org, bawa scooter gak… ajak rempit… huhuhu… bkn pe… dah laaa bawa terhegeh2, pastu dia rase tercabar lak… pastu dia cam ajak rempit… anna malas layan… wat tak tau jer… ish2 laki mmg ego tinggi laaa… betul ke fakta nie? Hihihi… jangan mara kaum ADAM…
5) Anna wat class tuisyen FREE (ADD MATHS) kat student anna yang mana lokasinya ader lah di rumah anna yang tak seberapa... huhuhu... Actually kat sekolah, anna tak ngajar add maths pun... tapi kesian tgk bdk2 nie, ramai yang FAILED add maths...


Read more...

Nie versi "Malay Tongue Twisters" pula

Buaya biawak, buaya biawak, buaya biawak, ...

Pokok Kopi, Pokok Kopi, Pokok Kopi, ...

Cuka, kicap, cuka, kicap, cuka, kicap, ...

Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.

Kambing kerbau, kambing kerbau, kambing kerbau, ...

Lori lalu lalang layu.


Read more...

TONGUE TWISTERS FOR KIDS

Tongue Twisters it is a phrase or sentence which is hard to speak fast, usually because of alliteration or a sequence of nearly similar sounds. It helps develop speech skills & helps in speech therapy.

To get the full effect of a tongue twister you should try to repeat it several times, as quickly as possible, without stumbling or mispronouncing.

Betty Botter bought some butter, but she said "this butter's bitter! But a bit
of better butter will but make my butter better" So she bought some better
butter, better than the bitter butter, and it made her butter better so 'twas
better Betty Botter bought a bit of better butter!

If you understand, say "understand".
If you don't understand, say "don't understand".
But if you understand and say "don't understand".
How do I understand that you understand? Understand!

Fuzzy Wuzzy was a bear, Fuzzy Wuzzy had no hair, FuzzyWuzzy wasn't very fuzzy... was he???

Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
if Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
wheres the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

Swan swam over the sea.
Swim, swan, swim!
Swan swam back again.
Well swum, swan!

A good cook could cook as much cookies as a good cook who could cook cookies


Read more...

Monday, February 23, 2009

JOM BERTEKA-TEKI... HIHIHI

Badannya keras tapi kurus,
Berbadan tapi tak bertangan dan berkaki,
Berkepala hitam, tapi tidak bermata, hidung telinga….
Apakah itu? Hihihi

Apabila suami dapat, maka isterinya pun dapat sama,
Tetapi bila si isteri yang dapat,
Suami tak mendapat sama.
Apakah perkara itu? Jeng3

Tulang seperti ikan, jinjang seperti zirafah.
Kadang di atas, kadang di bawah.
Kalau salah kedudukan boleh kabur pandangan, kurang pendengaran.

Pak ali ada sebuah lading.
Tetapi dia nak tanam 2 jenis pokok,
Iaitu getah dan koko.
Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah
pokok getah separuh dan pokok koko separuh.
Soalannya, pokok apakah tumbuh dulu?


Read more...

Sunday, February 22, 2009

FREE PALESTINE FREE GAZA



Read more...

SMK Seri Tanjong

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه

Anna skunk da semester 8… praktikum kat smk seri tanjong, tanjong kling, melaka… hihihi… cam kelakar lak dah jadi cikgu nie… best gak jadi cikgu nie… tapi mula2 start sekolah, mcm rasa tak nak jadi cikgu… rasa nak blaja jer… cos x de pengalaman lagi nk mengajar anak org… lama2 rasa cam best lak jadi cikgu…

Memang betul laaa, bila kita mengajar ilmu yang kita ader kat org lain, ilmu kita akan bertambah… anna dah praktik masa praktikum nie… memang betul laa… lagi2 anna kne mengajar science form2… confirm2 laaa dah lupa pelajaran form2 tue, bila study n mengajar balik, secara automatic leh ingat dengan mudah… especially the structure of eye and ear…hihihi…

Pengalaman mengajar? Memang best… kekadang seronok, kekadang geram pun ader… huhuhu… jadi cikgu bukan semudah ape yang masyarakat lihat… memang laaa cuti cikgu nampak banyak… tapi cuti2 pn ader je program… hopefully anna leh timba byk pengalaman kat sekolah nie… insyaAllah… semoga Allah permudahkan segala urusan… Ameen…




Melaka Maju Jaya

Melaka Negeri Bersejarah
Tempat tumpah darah kita
Dijunjung dengan sepenuh jiwa
Untuk maju dan jaya
Rakyat Melaka sudah bersatu padu
Berikrar taat setia
Jujur berkhidmat setiap masa
Melaka maju jaya


SMK Seri Tanjong


Seri Tanjong, Seri Tanjong
Sekolah kemegahan kita
Tekad putra putri bangsa
Capai cita mulia
Berkat usaha serta jaya
Tingkat prestasi bersama
Berdisplin bermoral tinggi
Itulah ikrar dan janji

Seri Tanjong, Seri Tanjong
kan ku kenang sentiasa
Bina bangsa dan agama
Melaka dan Malaysia


Read more...

Chikungunya

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه

Lama rasa nyer tak update blog nie… berkurun lama nyer… hihihi… malas + bz (bz ker) + tak de wireless cam dok kampus dlu (rindu UPSI) ahaks…

CHIKUNGUNYA??? Huhuhu… macam alergik plak anna dengar perkataan nie… actually penyakit nie heboh di perkatakan akhir tahun lepas 19Disember2008… just nak cite balik jer… sbb aritu anna n family kene… uhuk… cakitt… mula2 sekali abah yang kene…seminggu sebelum anna kene… abah tak pi klinik pn cek… just makan ubat jer… tiba laaa 19Disember2008 (Jumaat)… nak masuk waktu subuh, tiba2 mak ketuk pintu bilik… dia kata dia tak larat sgt2… nak bgn pn ssh… sakit sendi… tapi dengan penuh kekuatan dia tetap bgn utk solat subuh… then pas subuh, anna borak2 ngan mak… anna rasa mak kne chikungunya nie… abah pn mengaduh sakit2 sendi… pastu anna pn p laa pasar bli ketam, konon nyer dengar cite sup ketam elok untuk orang yang kene chikungunya… balik umah, tgh2 siang ketam, tiba2… jeng3… huhuhu… anna tgk tangan anna ader bintik2 merah… tgk badan pun ader… pastu tiba2 sakit sendi2… Tanya ngan mak, mak kata kene campak kot… anna pun rasa ye laaa kot… tapi masa kecik anna pernah da kene campak… pas anna ngadu sakit, abg uda lak cakap sakit sendi… hihihi… satu umah sakit… alhamdulillah anak2 sedara ana yg dok sekali ngan kita org time cuti sekolah tue tak kene… tapi, nasib diorng kurang baik… selepas 3 hari kita org kene, anak buah ana kene plak.. skali 3 org kne… sian tgk diaorg… ye laaa bdk kecik sakit… cam sian plak… kebetulan 22hb tue ana ader kursus plak kat shah alam… sian mak tak de org nk tlg…

Erm, anna ader ckit info mengenai penyakit chikungunya nie… sila laaa bace…
”Penyakit Chikungunya adalah penyakit jangkitan virus yang disebarkan oleh gigitan nyamuk Aedes. Gejala utama jangkitan adalah demam panas, rasa sakit yang teruk pada sendi terutamanya sendi kecil dan ruam. Chikungunya tidak menyebabkan kematian dan adalah ’self-limiting’ ataupun sembuh dengan sendiri. Pesakit cuma memerlukan rawatan simptomatik dan rehat secukupnya, namun gejala sakit sendi boleh berlarutan bagi pesakit yang telah berumur. Rawatan hospital hanyalah untuk keadaan tertentu sahaja. Pesakit kebiasaannya memperoleh imuniti sepanjang hayat. Sepertimana jangkitan virus lain, tiada ubat khusus atau vaksin untuk penyakit Chikungunya. Cara paling berkesan untuk mengelakkannya adalah dengan mengawal pembiakan nyamuk aedes di persekitaran kita.”


Read more...