Friday, October 23, 2009

Da tua2 kne PLKN... aduiii... bosannyer...



huhuhu... ape laaa nasib... maybe ader hikmahnyer... lagi cepat settle PLKN, lg mudah urusan... insyaAllah...


Read more...

Sunday, September 20, 2009

Salam Lebaran


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Read more...

Saturday, August 29, 2009

Majlis Akad Kak Ngah 10082009 @ Masjid Pulau Melaka


semoga ikatan yg dibina hingga ke akhir hayat.... insyaAllah... tahniah to kak ngah... dah tak le jd bdk2 lg... huhuhu... dah nk jd mak bdk... ahaks




tgn abe ngah tgh menggigil... ngeh3


saat TGNA membaca khutbah nikah


Read more...

Thursday, August 27, 2009

Congratulation to Kak Long


Tahniah dapat Anugerah Naib Canselor UTM


Sukenyer...


Keratan Akhbar Berita Harian Edisi Johor, 26Ogos2009


Read more...

Wednesday, August 26, 2009

Konvokesyen


Terima kasih ayahanda dan ibunda kerana mendidik ku sampai ke tahap ni...

With matun cinonet...



Thanks kat sape2 yg bagi bunge nie... hihihi



melaram jubah kak long...


Read more...

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Read more...

Wednesday, May 20, 2009

Sekadar renungan...

soalan yg comfirm kite bleh jawb ngn x leh jawab

Soalan-soalan yg confirm boleh dijawab....
Soalan 1 :Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama?
Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"?
Soalan 3 : Siapakah RAJA SMS MALAYSIA ?
Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain?
Soalan 5 : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3?
Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia ?
Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"?
Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham?
Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza?
Soalan 10 : Siapakah penyanyi lagu "Aduh Saleha"?
Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini....
Berapa banyak pula, saya dan kawan-kawan boleh jawab?
Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya.. .........
Ya Allah bantulah hambaMu yang lemah ini.
Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah Al-Qur'an?
Jawab: Surah at-Takwir.
Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.
Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT?
Jawab: Surah al-Ikhlash.
Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib?
Jawab: Empat surah (as-Sajdah, Fushshilat, an-Najm dan al-'Alaq)
Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as?
Jawab: Surah al-Fajr.
Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran ?
Jawab: Surah an-Nur.
Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh?
Jawab: Lima surah (al-Fatihah, al-An'am, al-Kahfi, Saba ' dan Fathir).
Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama?
Jawab: Surah al-Fatihah.
Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid?
Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam.
Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw?
Jawab: Salman al-Farisi.
Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali.
Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283.
Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 6.
Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan?
Jawab: Surah al-Isra' ayat 78.
Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan?
Jawab: Surah an-Nisa'.
Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'?
Jawab: Surah al-Kautsar.
Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as?
Jawab: Surah al-'Adiyat.
Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan?
Jawab: Sepuluh tahun.
Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi?
Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah, istri Fir'aun.
Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"?
Jawab: Surah al-Mumtahanah.
Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an?
Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as.
Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.
Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 3.
Soal 25: Berapa huruf, kalimat dan ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an?
Jawab: 79 huruf, 20 kalimat dan 6 ayat.
Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah?
Jawab: Surah al-Maidah.
Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan?
Jawab: Surah al-Ikhlash
Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah?
Jawab: Surah ar-Rum.
Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab?
Jawab: Surah an-Nur ayat 31.
Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah?
Jawab: Enam Surah (al-Fatihah, ash-Shafaat, al-Mukmin, az-Zumar, Yunus dan al-An'am)
Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61.
Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186.
Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan?
Jawab: Dalam 305 ayat.
Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7.
Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as?
Jawab: 6 surah (Muhammas, Ibrahim, Nuh, Hud, Yunus dan Yusuf).
Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suri teladan yang baik?
Jawab: Dua nabi, yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.
Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah Thaha, Yasin, al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.
Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis?
Jawab: Surah Saba '.
Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan?
Jawab: Surah al-'Alaq.
Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan?
Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat.
Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia ?
Jawab: Surah al-Fatihah.
Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah?
Jawab: Surah al-Muthaffifin.
Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126.
Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam?
Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9.
Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah?
Jawab: 4 surah..
Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 5 kali; 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad.
Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nabi Musa as.
Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)?
Jawab: Kisah Nabi Yusuf as.
Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Isra'
Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.
Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya?
Jawab: Surah an-Nur.
Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as?
Jawab: Surah al-Kautsar.
Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"?
Jawab: Surah an-Nisa'.
Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang?
Jawab: 5 surah, yaitu an-Nahl, al-'Ankabut, an-Naml, al-Baqarah dan al-Fil.
Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah?
Jawab: Burung Ababil.
Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud?
Jawab: Nyamuk.
Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu?
Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68).
Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw?
Jawab: Imam Ali as, Mu'adz bin Jabal, Zaid bin Tsabit, Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man.
Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an?
Jawab: Sa'id bin Jubair.
Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an?
Jawab: Imam Ali as.
Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an?
Jawab: Air susu.
Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nyamuk.
Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an?
Jawab: Malam Lailatul Qadr.
Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an?
Jawab: Tartil.
Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan?
Jawab: Al-Qur'an, Injil, Taurat, Zabur dan Shuhuf.
Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)?
Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah.
Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an?
Jawab: Imam as-Sajjad as.
Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"?
Jawab: Surah Yasin.
Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek?
Jawab: Surah ar-Rahman, yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân.
Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.
Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282.
Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137.
Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)?
Jawab: Nahjul Balaghah
Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 6 kitab samawi, yaitu Injil, Taurat, Zabur, Shuhuf Ibrahim, Shuhuf Musa dan Al-Qur'an.
Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf alif.
Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf zha'.
Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa?
Jawab: Fa`asqoinâkumû h yang terdapat di dalam surah al-Hijr.
Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang?
Jawab: 25.500 huruf.
Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek?
Jawab: 42 huruf.
Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan?
Jawab: Di Makkah.
Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib?
Jawab: Surah as-Sajdah.
Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"?
Jawab: Surah al-Ikhlash..
Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali?
Jawab: Surah Hud ayat 86.
Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.
Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat?
Jawab: Surah Fathir.
Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan?
Jawab: 13 tahun.
Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an?
Jawab: Suara yang indah.
Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.
Soal 90: Apakah zikir terbaik?
Jawab: Membaca Al-Qur'an.
Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat?
Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.
Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56
" wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu.. .......,kami lah hamba yang mengharap belas darimu ........Ya Allah jadikan lah kami
hamba2 mu yang bertaqwa..... .ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia


Read more...

Saturday, May 9, 2009

MALACCA



with our students



hihihi



last day kat melaka... sempat lagi berjalan... huhuhu



with 4SI1 students



with 4Sc2 students





kat istana melaka...




jejalan kat bdr melaka...




Dengan kawan2 yg sgt best... tq sgt2


Read more...

Tuesday, March 31, 2009

Ukhwahfillah....






Read more...

KISAH POKOK EPAL - (Untuk renungan bersama)

Suatu masa dahulu, terdapat sebatang pokok epal yang amat besar. Seorang kanak-kanak
lelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pokok epal ini setiap hari. Dia memanjat
pokok tersebut, memetik serta memakan epal sepuas-puas hatinya, dan adakalanya dia
berehat lalu terlelap di perdu pokok epal tersebut. Budak lelaki tersebut begitu
menyayangi tempat permainannya. Pokok epal itu juga menyukai budak tersebut.

Masa berlalu... budak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja. Dia tidak lagimenghabiskan masanya setiap hari bermain di sekitar pokok epal tersebut. Namun begitu,suatu hari dia datang kepada pokok epal tersebut dengan wajah yang sedih. "Marilahbermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu. "Aku bukan lagi kanak-kanak, akutidak lagi gemar bermain dengan engkau," jawab budak remaja itu.

"Aku mahukan permainan. Aku perlukan wang untuk membelinya," tambah budak
remaja itu dengan nada yang sedih. Lalu pokok epal itu berkata, "Kalau begitu, petiklah epal-epal yang ada padaku. Jualkannya untuk mendapatkan wang. Dengan itu, kau dapat membeli permainan yang kau inginkan."

Budak remaja itu dengan gembiranya memetik semua epal di pokok itu dan pergi dari
situ. Dia tidak kembali lagi selepas itu. Pokok epal itu merasa sedih.
Masa berlalu...

Suatu hari, budak remaja itu kembali. Dia semakin dewasa. Pokok epal itu merasa
gembira. "Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu. "Aku tiada masa
untuk bermain. Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang. Aku ingin membina
rumah sebagai tempat perlindungan untuk keluargaku. Bolehkah kau menolongku?"
Tanya budak itu.

"Maafkan aku. Aku tidak mempunyai rumah. Tetapi kau boleh memotong dahandahanku
yang besar ini dan kau buatlah rumah daripadanya." Pokok epal itu memberikan
cadangan.

Lalu, budak yang semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pokok epal itu dan pergi
dengan gembiranya. Pokok epal itu pun tumpang gembira tetapi kemudiannya merasa
sedih kerana budak itu tidak kembali lagi selepas itu.
Suatu hari yang panas, seorang lelaki datang menemui pokok epal itu. Dia sebenarnya
adalah budak lelaki yang pernah bermain-main dengan pokok epal itu. Dia telah matang
dan dewasa.

"Marilah bermain-mainlah di sekitarku," ajak pokok epal itu. "Maafkan aku, tetapi aku
bukan lagi budak lelaki yang suka bermain-main di sekitarmu. Aku sudah dewasa. Aku
mempunyai cita-cita untuk belayar. Malangnya, aku tidak mempunyai bot. Bolehkah kau
menolongku?" tanya lelaki itu.

"Aku tidak mempunyai bot untuk diberikan kepada kau. Tetapi kau boleh memotong
batang pokok ini untuk dijadikan bot. Kau akan dapat belayar dengan gembira," cadang
pokok epal itu.

Lelaki itu merasa amat gembira dan menebang batang pokok epal itu. Dia kemudiannya
pergi dari situ dengan gembiranya dan tidak kembali lagi selepas itu.
Namun begitu, pada suatu hari, seorang lelaki yang semakin dimamah usia, datang
menuju pokok epal itu. Dia adalah budak lelaki yang pernah bermain di sekitar pokok
epal itu.

"Maafkan aku. Aku tidak ada apa-apa lagi nak diberikan kepada kau. Aku sudah
memberikan buahku untuk kau jual, dahanku untuk kau buat rumah, batangku untuk kau
buat bot. Aku hanya ada tunggul dengan akar yang hampir mati..." kata pokok epal itu
dengan nada pilu.

"Aku tidak mahu epalmu kerana aku sudah tiada bergigi untuk memakannya, aku tidak
mahu dahanmu kerana aku sudah tua untuk memotongnya, aku tidak mahu batang
pokokmu kerana aku berupaya untuk belayar lagi, aku merasa penat dan ingin berehat,"
jawab lelaki tua itu.

"Jika begitu, berehatlah di perduku," cadang pokok epal itu. Lalu lelaki tua itu duduk berehat di perdu pokok epal itu dan berehat. Mereka berdua menangis kegembiraan.

Cerita Ini Sengaja Dipaparkan Untuk Mengajak Kito Berfikir Tentang Pengajaran Di
Sebalik Cerita Tersebut.

Sebenarnya, Pokok Epal Yang Dimaksudkan Di Dalam Cerita Itu Adalah Kedua-Dua Ibu
Bapa Kita. Bila Kita Masih Muda, Kita Suka Bermain Dengan Mereka. Ketika Kita Meningkat Remaja, Kita Perlukan Bantuan Mereka Untuk Meneruskan Hidup. Kita Tinggalkan Mereka, Dan Hanya Kembali Meminta Pertolongan Apabila Kita Di Dalam Kesusahan.

Namun Begitu, Mereka Tetap Menolong Kita Dan Melakukan Apa Sahaja Asalkan Kita Bahagia Dan Gembira Dalam Hidup. Anda Mungkin Terfikir Bahawa Budak Lelaki Itu Bersikap Kejam Terhadap Pokok Epal Itu, Tetapi Fikirkanlah, Itu Hakikatnya Bagaimana Kebanyakan Anak-Anak Masa Kini Melayan Ibu Bapa Mereka. Hargailah Jasa Ibu Bapa Kepada Kita. Jangan Hanya Kita Menghargai Mereka Semasa Menyambut Hari Ibu Dan Hari Bapa Setiap Tahun. Semoga Memberikan Keinsafan Dan Kesedaran Kepada Remaja Kita.


Terima Kasih mak dan abah...


Read more...

Wednesday, March 18, 2009

LAPTOP PROBLEM

Rasanyer laptop anna prob laaa... bile dah connect broadband, pastu tak le bke email, update blog, bke fs, dan sewaktu dengannya... tension den... skunk pinjam laptop abg uda jap... tp nk update blog, tak leh upload picture laa... uhuk...


Read more...

KENDURI KESYUKURAN

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه

Alhamdulillah sabtu lepas selesai laaa sudah kenduri kesyukuran…. Mak anna buat kenduri kesyukuran sebab bersyukur kerana anak2 dia sume dah abis belaja… suma adik-beradik anna balik… kecuali kak long… sebab abg long tak dapat cuti… al maklum laaa kete baru proton baru kua… MPV…

Nie nak cite ckit ttg adik beradik anna…


kak long...

Nie Kak Long… Nama penuh Mardiana bt Mokhtar… lahir 1.1.1974… masuk tahun baru jer, terus tua… hihihi… jgn mare… skunk kije kat Jabatan Perdana Menteri sebagai Pen. Pegawai sistem maklumat kalo tak silap… huhuhu… erm, skunk nie tgh sambung blaja… pelajar tahun akhir sarjana muda kat UTM… mmg salute arrr kat kak long… walaupun dah kawen, bole dpt first class gitu… pointer 3.80… dlu amik dip jer… di sebabkan adik2 masih blaja lagi, dia tangguhkan blaja… kije… then laaa nie da senang, bru dpt sambung blaja…


kak ngah, abg uda n me...

Kak Ngah… akak yang kedua… Nama di beri Mazlina bt Mokhtar… lahir 16.9.1975… muda setahun dari kak long… Kak Ngah skunk kije sbg guru… kat SK Seri Lalang… dlu maktab kat bp… sambung blaja kat OUM amik course pendidikan maths… sama macam anna… 2 thn lepas graduate…

Abg Uda… Satu2 nya abg yang anna ader… Nama yang kak long n kak ngah bagi, Norhaizat bin Mokhtar… lahir 25.5.1981… blum kawen lagi… ahaks… dlu blaja kat UTM, amik kejuruteraan mekanikal… tapi skunk jadi businessman lak… jauh sungguh dari course yg dia amik dlu… huhuhu…

Lastly, anna laaa… anak yg paling bongsu… manje ke? Anna rase cam tak je… huhuhu… nak cite ape ek? Erm, anna skunk tahun akhir kat UPSI… skunk ngah praktikum… bercita2 nak terus sambung blaja amik Master… insyAllah if ader rezeki… sementara mood nak blaja tue masa ader... huhuhu... tapi pk2 balik kekadang nak kije dlu 3 or 4 thn… ye laaa kan, sape yg nk support blaja… ader ke org yg nk support? Huhuhu… tp tgk cam ne rezeki kat mana… =)


Read more...

RINDU KAT ZIMAH

Semalam besday zimah (17 Mac 2009)… my ex-roomate… roomate yg paling best anna ader… rindu nak dok kolej lagi… uhuk… kongsi2 cite… gossip sama2… solat jemaah sama2… yang penting kita org sekepala… huhuhu… kemana2 pasti berdua… dia muda setahun dari anna…

Sempena hari lahir nie… akak ucapkan semoga panjang umur dan d murahkan rezeki… semoga di limpahi Rahmat sentiasa… Ameen… takde hadiah selain doa je yg dapat di berikan tahun nie… huhuhu

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Read more...

KUTIP REMIS

Nie antara pengalaman yang paling best dok kat melaka laaa nie… huhuhu… mengutip remis… seronok… hepi jer… lagi2 time jumpa remis… cam tak ingat dunia… actually dah 2 kali ktorg cari remis… jom tgk gambar…


sume muke hepi jer...


Remis setelah d masak menggunakan rice cooker... hihihi


Read more...

Saturday, February 28, 2009

Pengalaman suka dan duka semasa praktikum…

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه


1) Nie pengalaman yang paling malu dalam hidup rasenyer… mana tak nyer tudung anna bole tercabut plak kat sekolah… masa tue angin sangat lah kencang… sungguh memalukan saat nie… hanya Tuhan saje yg tau… huhuhu
2) Ader student anna (laki), bole plak panggil sayang kat anna… sungguh malu dan geram pun ader… huhuhu… bkn anna sorang je kena, matun pun kena… huahua… yg tak tahan nye cikgu yang tudung labuh jer yg dia panggil gitu… fana n miza tak kene plak… nak tau, ape anna ckp kat student anna? Hihihi… “Jadi engineer dlu baru bole panggil cikgu sayang”… huhuhu… macam2 gelagat bdk2 nie…
3) Yang best time ngajar, anna suke bercerita ke, bg motivasi ke, ape2 pn laaa pas ngajar, tak nak kasi diaorg bosan blaja maths… “ACTUALLY MATHEMATICS IS FUN”
4) MEREMPIT!!! Huhuhu… merempit pun tak merempit laaa… anna bawa scooter mai melaka… minah scooter… hahaha… erm, ader satu arini, p JJ ngan matun… on de way balik, ader plak bdk laki mcm lebih kurang sebaya ngan kita org, bawa scooter gak… ajak rempit… huhuhu… bkn pe… dah laaa bawa terhegeh2, pastu dia rase tercabar lak… pastu dia cam ajak rempit… anna malas layan… wat tak tau jer… ish2 laki mmg ego tinggi laaa… betul ke fakta nie? Hihihi… jangan mara kaum ADAM…
5) Anna wat class tuisyen FREE (ADD MATHS) kat student anna yang mana lokasinya ader lah di rumah anna yang tak seberapa... huhuhu... Actually kat sekolah, anna tak ngajar add maths pun... tapi kesian tgk bdk2 nie, ramai yang FAILED add maths...


Read more...

Nie versi "Malay Tongue Twisters" pula

Buaya biawak, buaya biawak, buaya biawak, ...

Pokok Kopi, Pokok Kopi, Pokok Kopi, ...

Cuka, kicap, cuka, kicap, cuka, kicap, ...

Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.

Kambing kerbau, kambing kerbau, kambing kerbau, ...

Lori lalu lalang layu.


Read more...

TONGUE TWISTERS FOR KIDS

Tongue Twisters it is a phrase or sentence which is hard to speak fast, usually because of alliteration or a sequence of nearly similar sounds. It helps develop speech skills & helps in speech therapy.

To get the full effect of a tongue twister you should try to repeat it several times, as quickly as possible, without stumbling or mispronouncing.

Betty Botter bought some butter, but she said "this butter's bitter! But a bit
of better butter will but make my butter better" So she bought some better
butter, better than the bitter butter, and it made her butter better so 'twas
better Betty Botter bought a bit of better butter!

If you understand, say "understand".
If you don't understand, say "don't understand".
But if you understand and say "don't understand".
How do I understand that you understand? Understand!

Fuzzy Wuzzy was a bear, Fuzzy Wuzzy had no hair, FuzzyWuzzy wasn't very fuzzy... was he???

Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
if Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
wheres the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

Swan swam over the sea.
Swim, swan, swim!
Swan swam back again.
Well swum, swan!

A good cook could cook as much cookies as a good cook who could cook cookies


Read more...

Monday, February 23, 2009

JOM BERTEKA-TEKI... HIHIHI

Badannya keras tapi kurus,
Berbadan tapi tak bertangan dan berkaki,
Berkepala hitam, tapi tidak bermata, hidung telinga….
Apakah itu? Hihihi

Apabila suami dapat, maka isterinya pun dapat sama,
Tetapi bila si isteri yang dapat,
Suami tak mendapat sama.
Apakah perkara itu? Jeng3

Tulang seperti ikan, jinjang seperti zirafah.
Kadang di atas, kadang di bawah.
Kalau salah kedudukan boleh kabur pandangan, kurang pendengaran.

Pak ali ada sebuah lading.
Tetapi dia nak tanam 2 jenis pokok,
Iaitu getah dan koko.
Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah
pokok getah separuh dan pokok koko separuh.
Soalannya, pokok apakah tumbuh dulu?


Read more...

Sunday, February 22, 2009

FREE PALESTINE FREE GAZA



Read more...

SMK Seri Tanjong

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه

Anna skunk da semester 8… praktikum kat smk seri tanjong, tanjong kling, melaka… hihihi… cam kelakar lak dah jadi cikgu nie… best gak jadi cikgu nie… tapi mula2 start sekolah, mcm rasa tak nak jadi cikgu… rasa nak blaja jer… cos x de pengalaman lagi nk mengajar anak org… lama2 rasa cam best lak jadi cikgu…

Memang betul laaa, bila kita mengajar ilmu yang kita ader kat org lain, ilmu kita akan bertambah… anna dah praktik masa praktikum nie… memang betul laa… lagi2 anna kne mengajar science form2… confirm2 laaa dah lupa pelajaran form2 tue, bila study n mengajar balik, secara automatic leh ingat dengan mudah… especially the structure of eye and ear…hihihi…

Pengalaman mengajar? Memang best… kekadang seronok, kekadang geram pun ader… huhuhu… jadi cikgu bukan semudah ape yang masyarakat lihat… memang laaa cuti cikgu nampak banyak… tapi cuti2 pn ader je program… hopefully anna leh timba byk pengalaman kat sekolah nie… insyaAllah… semoga Allah permudahkan segala urusan… Ameen…




Melaka Maju Jaya

Melaka Negeri Bersejarah
Tempat tumpah darah kita
Dijunjung dengan sepenuh jiwa
Untuk maju dan jaya
Rakyat Melaka sudah bersatu padu
Berikrar taat setia
Jujur berkhidmat setiap masa
Melaka maju jaya


SMK Seri Tanjong


Seri Tanjong, Seri Tanjong
Sekolah kemegahan kita
Tekad putra putri bangsa
Capai cita mulia
Berkat usaha serta jaya
Tingkat prestasi bersama
Berdisplin bermoral tinggi
Itulah ikrar dan janji

Seri Tanjong, Seri Tanjong
kan ku kenang sentiasa
Bina bangsa dan agama
Melaka dan Malaysia


Read more...

Chikungunya

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وأصحابه ومن نصرهووالاه

Lama rasa nyer tak update blog nie… berkurun lama nyer… hihihi… malas + bz (bz ker) + tak de wireless cam dok kampus dlu (rindu UPSI) ahaks…

CHIKUNGUNYA??? Huhuhu… macam alergik plak anna dengar perkataan nie… actually penyakit nie heboh di perkatakan akhir tahun lepas 19Disember2008… just nak cite balik jer… sbb aritu anna n family kene… uhuk… cakitt… mula2 sekali abah yang kene…seminggu sebelum anna kene… abah tak pi klinik pn cek… just makan ubat jer… tiba laaa 19Disember2008 (Jumaat)… nak masuk waktu subuh, tiba2 mak ketuk pintu bilik… dia kata dia tak larat sgt2… nak bgn pn ssh… sakit sendi… tapi dengan penuh kekuatan dia tetap bgn utk solat subuh… then pas subuh, anna borak2 ngan mak… anna rasa mak kne chikungunya nie… abah pn mengaduh sakit2 sendi… pastu anna pn p laa pasar bli ketam, konon nyer dengar cite sup ketam elok untuk orang yang kene chikungunya… balik umah, tgh2 siang ketam, tiba2… jeng3… huhuhu… anna tgk tangan anna ader bintik2 merah… tgk badan pun ader… pastu tiba2 sakit sendi2… Tanya ngan mak, mak kata kene campak kot… anna pun rasa ye laaa kot… tapi masa kecik anna pernah da kene campak… pas anna ngadu sakit, abg uda lak cakap sakit sendi… hihihi… satu umah sakit… alhamdulillah anak2 sedara ana yg dok sekali ngan kita org time cuti sekolah tue tak kene… tapi, nasib diorng kurang baik… selepas 3 hari kita org kene, anak buah ana kene plak.. skali 3 org kne… sian tgk diaorg… ye laaa bdk kecik sakit… cam sian plak… kebetulan 22hb tue ana ader kursus plak kat shah alam… sian mak tak de org nk tlg…

Erm, anna ader ckit info mengenai penyakit chikungunya nie… sila laaa bace…
”Penyakit Chikungunya adalah penyakit jangkitan virus yang disebarkan oleh gigitan nyamuk Aedes. Gejala utama jangkitan adalah demam panas, rasa sakit yang teruk pada sendi terutamanya sendi kecil dan ruam. Chikungunya tidak menyebabkan kematian dan adalah ’self-limiting’ ataupun sembuh dengan sendiri. Pesakit cuma memerlukan rawatan simptomatik dan rehat secukupnya, namun gejala sakit sendi boleh berlarutan bagi pesakit yang telah berumur. Rawatan hospital hanyalah untuk keadaan tertentu sahaja. Pesakit kebiasaannya memperoleh imuniti sepanjang hayat. Sepertimana jangkitan virus lain, tiada ubat khusus atau vaksin untuk penyakit Chikungunya. Cara paling berkesan untuk mengelakkannya adalah dengan mengawal pembiakan nyamuk aedes di persekitaran kita.”


Read more...